4 trin til en bedre hukommelse

 Det er ikke så svært at blive bedre til at huske. Faktisk er det noget alle kan lære super hurtigt og det kræver kun 4 små, men vigtige trin.

Når jeg er ude at undervise, hører jeg ofte udsagnet:”Jeg har så svært ved at huske navne!” eller lignende. Ofte kommer det frem, når jeg, til mine kursisters overraskelse kan deres navne, selvom der ikke er navnskilte på bordene. Men det er ikke noget som jeg kan bedre end andre, det er ren teknik, og her er formlen.

remember

1. VÆR OPMÆRKSOM

Det første det kræver er at du er opmærksom på det, som du skal huske. Det er lige meget om det er navne, ansigter, priser, årstal, retningsbeskrivelser, sangtekster – alt! Hvis du ikke er opmærksom, så vil din hjerne ikke registrere det, og du vil naturligvis ikke huske det.

Når jeg skal huske min kursisters navne, så gør jeg flere ting. Det første er at jeg giver alle hånd, når de træder ind i lokalet. Det er selvfølgelig høfligt, men det betyder også at de siger deres navn. Og her er jeg meget opmærksom på at jeg hører navnet korrekt. Jeg spørger evt. om det igen og jeg gentager det altid, så jeg er sikker på at det er korrekt. Min opmærksomhed er maksimalt skærpet i dette øjeblik, for ellers skal jeg spørge om det igen.

 

2. VILJE

Du kan ikke bare regne med at fordi du har været opmærksom, at så vil du automatisk huske det du har oplevet. Det er der mange eksempler på. F.eks. hvis du har set en film, så husker du ikke alle detaljerne fra filmen, selvom du har været opmærksom da du så den.

Vi skal derfor have fat i vores vilje. Vi bliver nødt til at sige til os selv, at dette vil vi huske. For når vi gør det, så vil vores hjerne begynde at arbejde på at huske det.

Så når jeg har sagt goddag til mine kursiter, så lægger jeg enormt meget vilje i at ville huske navnet, og det bringer os til det 3. trin for at huske det.

 

3. SYSTEM MED SAMMENHÆNG

Når du har sat dig for at du vil huske noget, så vil du automatisk udvikle et system til at huske det. Det lyder selvfølgelig meget usagligt at du bare vil opfinde et system ud af ingenting, men det er rent faktisk det der sker.

Forestil dig at du ser en flugtbilist og vil huske nummerpladen DE73 666. Din hjerne går nu straks igang med at lave et mønster ud af nummerpladen. DE kunnet være ordet de. 73 kunne blot være 73 og 666 er jo “the number of the beast”, så du ville ende op med sætningen “de 73 sataner”. Du kunne også sagtens lave nogle andre associationer og komme frem til et andet resultat. Pointen er at du, fordi du vil!, automatisk laver et system.

Der findes mange hukommelsesteknikker, som kan være med til at øge din hukommelse. Men det vigtigste, du skal vide om dem, er at det du vil huske ikke må stå alene. Det skal sættes i en sammenhæng med noget eksisterende viden i din hjerne. Jo flere ting du kan hægte på det du skal huske, jo nemmere bliver det at finde frem, når du skal bruge det.

Det er min påstand at alle er gode til at huske en eller anden ting: Musik, fødselsdage, telefonnumre, film eller veje. De tænker ikke over hvorfor, men spørger du ind til det, så vil du opleve, at de netop har lavet et eller andet system, hvor tingene er sat i en sammehæng – oftest med en følelse.

Når jeg skal huske navne på kursister, så sætter jeg i min hjerne kursisternes navne sammen med andre som jeg kender med det navn. Helle bliver sat i samme gruppe, som min søster – Henrik i gruppe med min gamle chef. Ved nye, udenlandske eller unikke navne forsøger jeg at finde noget som passer ind eller som kan trigge min hukommelse. Men systemet er ikke nok, der skal mere til.

 

4. REPETITION – REPETITION – REPETITION

Uanset hvilket system du bruger til at fæstne din hukommelse, så bliver du nødt til at repetere det, du vil huske. Jo bedre system, jo færre gange bliver du nødt til at repetere, men repetition er uundgåeligt.

I min undervisning beder jeg ofte folk om at præsentere sig kort. En af årsagerne er, at jeg så hører deres navn igen. Og imens nummer 4 og 5 præsenterer sig for gruppen, så repeterer jeg de allerede præsenterede navne oppe i mit hoved. Det kan jeg også gøre når de laver de første øvelser og efter den første time, har jeg måske i mit hoved været 20 -30 navne igennem 10 gange. Så sidder de fast resten af dagen, men jeg må indrømme at de fleste navne bliver glemt, når kurset er forbi. Det er dog mest en bevidst fravalg af, hvor meget jeg ønsker at gå at huske på.