Hvor hurtigt kan man læse?

Betyder det noget hvor hurtigt du læser? Smager du på ordene, når du læser langsomt eller glemmer du ting, når du læser hurtigt?

Der findes to ekstreme former for læsning – meditativ læsning og photoreading. Det er de to mest ekstreme former for læsning, jeg er stødt på i min rejse gennem litteraturen om læsning. Meditativ læsning bruges på nogle klostre, hvor deres munke eller nonner, sidder og læser et ord ad gangen, hvorefter de meditere på det i op til 10-15 minutter. Modsat er der photoreading, som påstår at det er muligt at læse med en læsehastighed på 25.000 ord i minuttet. Det svarer til at læse en side i sekundet, hvis siden har ca. 400 ord. 120 sider er altså læst på 2 minutter.

Jeg har ikke prøvet nogle af de to ekstremer endnu, men imellem de to yderpunkter er der plads til at læse med mange forskellige hastigheder. Problemet med rigtig mange læsere er, at de kun kan læse med en hastighed – lige meget om det er poesi, skønlitterært eller faglitterært. Hastigheden er på ca. 200 ord i minuttet, hvilket svarer til den hastighed vi læste med, da vi forlod folkeskolen. 200 ord i minuttet betyder at vi læser en side med 400 ord på 2 minutter eller 120 sider på 240 minutter, hvilket svarer til 4 timer. GAB!

Med en hastighed på bare dobbelt op, ville vi skære 1 minut af pr. side eller 2 timer på 120 sider.

Men hvor hurtigt kan vi så læse? Det afhænger af flere faktorer, men de der læser rigtig hurtigt i denne verden læser med 1500 til 3000 ord i minuttet. De fleste af dem jeg underviser lander et sted mellem 400 og 1000 ord pr. minut.

Det, der er vigtigst ved at kunne læse hurtigt, er at kunne differentiere sin læsehastighed og tilpasse den til situationen. Det er ikke alle sider, der skal læses med 800 i minuttet, men mange af dem skal, og så er der nogle, som skal læses med 200 ord i minuttet. Men hvordan skal du kunne skifte til en anden hastighed, hvis du ikke har lært det.

Hvor hurtigt læser du? Bruger du forskellige læsehastighed til forskellige tekster?