Læsning: Buffet vs. 3-retters menu

Er du mest til lækker buffet eller til 3 retters menu, du ikke selv har valgt. I en buffet kan du selv vælge, hvad du ønsker at spise, hvad du ønsker at undgå og hvad du vil gemme til senere. Får du serveret en 3 retters menu, har du bare at spise, hvad der bliver serveret.

Hvad gør du når du skal læse en bog? Mit bedste og meste arrogante bud er, at du læser en bog, som var det en 3-retter menu. Du læser kort om, hvad bogen handler om (menukortet), og så går du i gang fra én ende af og stopper ikke før, du har læst alle sider i hele bogen.

LÆS BOGEN SOM VAR DEN EN BUFFET

Prøv næste gang du tager en faglitterær bog at læse den, som var den en buffet, hvor du må vælge at læse det, som du har lyst til. Der er kun 3 ting, du bør gøre:

  • Skab dig et overblik – hvad handler bogen om? Hvad har du egentlig behov for at vide på nuværende tidspunkt?
  • Vælg ud – Start med at læse det, som virker mest relevant eller interessant lige nu.
  • Læs – Gå nu i gang med at læse med velvære og formål. Du kan altid læse de fravalgte afsnit og kapitler senere, hvis du synes der er tid eller behov for det.

 

FRYGTEN FOR MISTE

De fleste som bliver præsenteret for denne enkle og ligefremme måde at angribe en bog på, hører en stemme i deres indre, som siger til dem at de vil miste noget eller hele betydningen af bogen. Der er ingen tvivl om, at du ved at vælge noget til, vælger noget fra – også forståelse. Men hvis du har skabt dig et godt overblik, hvis du har et formål med det du skal læse, så har du lavet et bevidst fravalg og chancen for at du mister noget burde ikke være til stede.

Såfremt du ikke bruger buffet-metoden, så har du lavet et ubevidst valg om at vælge noget andet fra. Du vælger da alle de andre bøger fra, som du ikke har tid til at læse, da du stadig sidder og læser i den samme bog.

God læselyst!